Jussin karamellipossu
Pitkään olen jo
haaveillut ja nyt pääsin toteuttamaan. Ravintola Farangin keittokirjan inspiroimana, ruokala.netin
ohjeella tehty, muutamin muutoksin.
Lukuisista
vaiheista huolimatta, ruoka on kohtuullisen helppo valmistaa. Tähtianikset
on oikeastaan ainoat, minkä takia joutuu käydä erikoisliikkeissä. Niitä kuitenkin
saa useammastakin Helsingin hämeentien liikkeestä.
Ei
kanelitankoa, kokonaiset valkopippurit korvattu rouheena myllystä, chilirouhe
korvattu silputulla tuoreella chilillä, ei myöskään palmusokeria, mutta laitoin
alkuperäisohjeeseen verrattuna hivenen lisää fariinisokeria. Kassler
paistettu uppopaistamisen sijasta seesamiöljyllä kuumassa wokissa. Jasminriisi vaihdettu munanuudeleihin, mitkä maistu myös kivasti.
Kaikki pois jätetyt on erikseen suluissa merkattuna.
Lopputulos pitkän
odotuksen jälkeen oli erittäin tyydyttävä ja todellakin vaivan arvoinen. Chilin
tulisuus on sopiva, sekä karamellikastikkeen makeus todella passeli
omaan makuun(arvioin, että johtuneeko puuttuvasta palmusokerista). Itse pyysin
lihatiskillä siivuttamaan lihan(koska olin ajatellut tekeväni siitä ensin
jotain muuta), mutta jälkikäteen voin todeta, että parempi ottaa kassler lihatiskistä kokonaisena, laittaa se pataan
kokonaisena ja leikata liha vasta 2. päivänä ennen paistamista, koska liha totta
kai pehmenee jo padassa reilusti ja sen kuutioiminen on siten kevyt operaatio.
n. 1kg pala possun kassleria
vähän suolaa
Ensimmäinen päivä
Haudutusliemi
2 valkosipulinkynttä
n. 5 cm:n pala inkivääriä
8 dl vettä
4 dl normaalia soijakastiketta
2 dl valkoviiniä
1 dl osterikastiketta
1 dl sokeria
nippu korianterinjuurta
rouhettua
valkopippuria
(ei
kanelitankoa)
4 tähtianista
1. Kassler huoneenlämpöön pari tuntia ennen valmistusta.
Suolaa pintaan kevyesti.
2. Uuni lämpenemään n. 140 asteeseen.
2. Inkiväärit ja valkosipulit siivuiksi.
3. Yhdistä
kaikki aineet padassa ja kiehauta kuumaksi.
4. Nosta
liha kuumaan pataan, laita kansi päälle ja nosta se uuniin. Hauduta lihaa noin
4,30-5 tuntia.
5. Nosta
liha nesteestä ja anna jäähtyä. Kääri liha leivinpaperiin, nosta se vuokaan ja
laita päälle jotain kohtuullisen painavaa. Laita vuoka yöksi jääkaappiin.
6. Siivilöi
lihaliemi ja ota siitä 2,5dl talteen rasiaan ja laita jääkaappiin. Säilö
ylijäänyt liemi pakastimessa tulevia keitoksia varten.
Toinen
päivä
Karamellikastike
2 dl haudutuslientä
2 tähtianista
tuoretta chiliä rouhittuna
(ei kaneli tankoa)
1/2dl vettä
3/4dl fariinisokeria
(ei
palmusokeria)
3rkl seesamiöljyä
Viimeistelyyn
tuoretta korianteria
kevätsipulin juurta
1-2 punaista chiliä
1. Ota haudutusliemi pois jääkaapista, kuori
siitä hyytynyt rasva pois ja kaada kattilaan.
2. Lisää joukkoon
tähtianikset ja chili. Kiehauta ja ota pois liedeltä.
3. Sekoita
toisessa kattilassa vesi ja fariinisokeri miedolla lämmöllä, kunnes sokeri
alkaa tummua ja tuoksua paahtuneelta. Muista mietolämpö!
4. Ota
haudutusliemen kattilasta pois tähtianikset ja kaada se varovasti kattilan
kannella suojaten sokeriliemen joukkoon.
5. Keitä
kastiketta hiljalleen pienellä lämmöllä, kunnes se alkaa paksuuntua.
Alkuperäisen ohjeen mukaan tähän olisi pitänyt mennä tunti, mutta itselläni
meni n. 25 minuuttia.
6. Ota possu
pois jääkaapista ja pannun alta. Leikkaa se sopivan kokoisiksi suupaloiksi.
7. Kuumenna seesamiöljy
wokissa kuumaksi. Toteat riittävän kuumuuden tiputtamalla
tuoreen yrtin lehden pannulle ja kunnes se sähisee kunnolla.
8. Paista
possua kunnes se alkaa olemaan kullanruskea, sekä öljy haihtunut.
9. Kaada possut
kulhon pohjalle, karamellikastike päälle. Viimeiseksi laita hienonnettua korianterin
lehtiä, silputtua kevätsipulia, tuoretta chiliä ja sekoita.
Itse join vihreää teetä
sisältävää iKi olutta. Toimi ihan hyvin. Viininä
toimisi esimerkiksi Yhdysvaltalainen punaviini Ste
Michelle Syrah tai valkoviini Kungfu
Girl.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti