tiistai 3. syyskuuta 2013

Karamellipossu

Jussin karamellipossu

Pitkään olen jo haaveillut ja nyt pääsin toteuttamaan. Ravintola Farangin keittokirjan inspiroimana, ruokala.netin ohjeella tehty, muutamin muutoksin.

Lukuisista vaiheista huolimatta, ruoka on kohtuullisen helppo valmistaa. Tähtianikset on oikeastaan ainoat, minkä takia joutuu käydä erikoisliikkeissä. Niitä kuitenkin saa useammastakin Helsingin hämeentien liikkeestä.

Ei kanelitankoa, kokonaiset valkopippurit korvattu rouheena myllystä, chilirouhe korvattu silputulla tuoreella chilillä, ei myöskään palmusokeria, mutta laitoin alkuperäisohjeeseen verrattuna hivenen lisää fariinisokeria. Kassler paistettu uppopaistamisen sijasta seesamiöljyllä kuumassa wokissa. Jasminriisi vaihdettu munanuudeleihin, mitkä maistu myös kivasti. Kaikki pois jätetyt on erikseen suluissa merkattuna.

Lopputulos pitkän odotuksen jälkeen oli erittäin tyydyttävä ja todellakin vaivan arvoinen. Chilin tulisuus on sopiva, sekä karamellikastikkeen makeus todella passeli omaan makuun(arvioin, että johtuneeko puuttuvasta palmusokerista). Itse pyysin lihatiskillä siivuttamaan lihan(koska olin ajatellut tekeväni siitä ensin jotain muuta), mutta jälkikäteen voin todeta, että parempi ottaa kassler lihatiskistä kokonaisena, laittaa se pataan kokonaisena ja leikata liha vasta 2. päivänä ennen paistamista, koska liha totta kai pehmenee jo padassa reilusti ja sen kuutioiminen on siten kevyt operaatio.

 

n. 1kg pala possun kassleria

vähän suolaa

Ensimmäinen päivä

Haudutusliemi

2 valkosipulinkynttä

n. 5 cm:n pala inkivääriä

8 dl vettä

4 dl normaalia soijakastiketta

2 dl valkoviiniä

1 dl osterikastiketta

1 dl sokeria

nippu korianterinjuurta

rouhettua valkopippuria

(ei kanelitankoa)

4 tähtianista

 

1. Kassler huoneenlämpöön pari tuntia ennen valmistusta. Suolaa pintaan kevyesti.

2. Uuni lämpenemään n. 140 asteeseen.

2. Inkiväärit ja valkosipulit siivuiksi.

3. Yhdistä kaikki aineet padassa ja kiehauta kuumaksi.

4. Nosta liha kuumaan pataan, laita kansi päälle ja nosta se uuniin. Hauduta lihaa noin 4,30-5 tuntia.

5. Nosta liha nesteestä ja anna jäähtyä. Kääri liha leivinpaperiin, nosta se vuokaan ja laita päälle jotain kohtuullisen painavaa. Laita vuoka yöksi jääkaappiin.

6. Siivilöi lihaliemi ja ota siitä 2,5dl talteen rasiaan ja laita jääkaappiin. Säilö ylijäänyt liemi pakastimessa tulevia keitoksia varten.

Toinen päivä

Karamellikastike

2 dl haudutuslientä

2 tähtianista

tuoretta chiliä rouhittuna

(ei kaneli tankoa)

1/2dl vettä

3/4dl fariinisokeria

(ei palmusokeria)

3rkl seesamiöljyä

 

Viimeistelyyn

tuoretta korianteria

kevätsipulin juurta

1-2 punaista chiliä

 

1. Ota haudutusliemi pois jääkaapista, kuori siitä hyytynyt rasva pois ja kaada kattilaan.

2. Lisää joukkoon tähtianikset ja chili. Kiehauta ja ota pois liedeltä.

3. Sekoita toisessa kattilassa vesi ja fariinisokeri miedolla lämmöllä, kunnes sokeri alkaa tummua ja tuoksua paahtuneelta. Muista mietolämpö!

4. Ota haudutusliemen kattilasta pois tähtianikset ja kaada se varovasti kattilan kannella suojaten sokeriliemen joukkoon.

5. Keitä kastiketta hiljalleen pienellä lämmöllä, kunnes se alkaa paksuuntua. Alkuperäisen ohjeen mukaan tähän olisi pitänyt mennä tunti, mutta itselläni meni n. 25 minuuttia.

6. Ota possu pois jääkaapista ja pannun alta. Leikkaa se sopivan kokoisiksi suupaloiksi.

7. Kuumenna seesamiöljy wokissa kuumaksi. Toteat riittävän kuumuuden tiputtamalla tuoreen yrtin lehden pannulle ja kunnes se sähisee kunnolla.

8. Paista possua kunnes se alkaa olemaan kullanruskea, sekä öljy haihtunut.

9. Kaada possut kulhon pohjalle, karamellikastike päälle. Viimeiseksi laita hienonnettua korianterin lehtiä, silputtua kevätsipulia, tuoretta chiliä ja sekoita.

Itse join vihreää teetä sisältävää iKi olutta. Toimi ihan hyvin. Viininä toimisi esimerkiksi Yhdysvaltalainen punaviini Ste Michelle Syrah tai valkoviini Kungfu Girl.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti